Dziś informacja, na którą czekało wiele osób ????  Zobaczysz jak dzięki nowej funkcji możesz udoskonalić planowanie produkcji, komunikację z / między pracownikami oraz wprowadzić podstawy harmonogramowania pracy.

Wyobraź sobie taką sytuację:  produkujesz panele drzwiowe, które (w uproszczeniu) :

  • najpierw obrabiasz na frezarce
  • później szlifujesz
  • na końcu trafiają do lakierowania które jest na osobnej hali.

Takich zleceń wpada 40 dziennie, więc listy prac na planie produkcji są długie i bardzo szybko się zmieniają (w końcu od tego są).

Dotychczas pracownik np. na lakierni wiedział co ma robić, ale już ręcznie musiał wyszukiwać które z prac może podjąć, bo zeszły już z szlifowania. DZIŚ JUŻ WIDZI TO WYGODNIE NA PLANIE ???? !

Dla kogo jest istotna ta zmiana:

·        Jeśli chcesz udoskonalić przepływ informacji pomiędzy pracownikami na hali / różnych halach

·        Masz produkty, które wykonywane są więcej niż na jednej maszynie

·        Masz dużą ilość zleceń, które przechodzą przez więcej niż 1 operację.

 

Jak to wygląda i jak działa:

Automatycznie na planie ciemnym kolorem zaznaczają się zlecenia, dla których poprzednia operacja (zlecenie nie zostało zakończone). Przykładowo, tak długo aż operator na frezarce nie zakończy pracy, to pracownicy operacji szlifowania będą widzieli zlecenia na ten produkt z ciemnym tłem.

 

Dodatkowo oprócz oznaczenia ciemnym kolorem, pracownik na innej hali / operacji widzi na jakim jest etapie poprzednia operacja i ile już zostało wykonane (np. czy już nie może udać się po pierwsze sztuki z frezarki by zacząć je szlifować).

 

Jak włączyć funkcje:

Widok poprzedników można włączyć i wyłączyć w dowolnym momencie – nawet na wyłączonym widoku domyślna kolejność wykonania zapisuje się z każdym nowym zaplanowanym produktem z uzupełnioną technologią.

Włączenie / wyłączenie widoku poprzedników następuje w bocznym panelu lub w ustawieniach głównych programu. Wystarczy przełączyć tutaj:

 

Jak zapisują się poprzedniki:

1)      Jeśli masz ustawioną technologię dla produktu

W momencie, gdy „wrzucasz na plan produkcji” zamówienie, to dla tworzących się zleceń produkcyjnych automatycznie zapisują się poprzedniki wg kolejności maszyn, jaką dodałeś w technologii produkcji.

Co ważne, jeśli przez jedną maszynę operacja przechodzi wielokrotnie to też program automatycznie zakolejkuje pracę wg kolejności z technologii.

2)      Jeśli nie masz ustawionej technologii na planowany produkt

Możesz ręcznie ustawić co jest poprzednikiem każdego zlecenia wchodząc w Edytuj zlecenia a następnie rozwijając listę „Poprzednik”

 

 

FAQ:

Czy możliwa jest zmiana kolejności operacji dla produktów z technologią po zaplanowaniu pracy?

TAK – wchodząc w edycję zlecenia można dowolnie zamieniać co ma być jego poprzednikiem.

Czy można jako poprzednik ustawić operację z innego produktu (bo np. chce pogrupować sobie wg narzędzi)?

TAK – poprzednikiem może być dowolne zlecenie na planie produkcji.

Czy można mieć poprzedniki dla zleceń zaplanowanych przed 28.02.2018?

TAK – Automatyczne dodawanie poprzedników do operacji jest wykonywane dopiero od wprowadzenia tej funkcji do Prodio, jednak dla zleceń zaplanowanych przed tym okresem można ręcznie wpisać poprzednik wchodząc w edycję zlecenia.

Czy pracownik może rozpocząć wykonywanie operacji, dla której poprzednik się nie zakończył?

TAK – może rozpocząć, będzie wtedy widać w dalszym ciągu ciemne tło, ale z migającym znaczkiem realizacji i przypisanym pracownikiem.

Czy poprzedniki działają dla operacji na różnych halach produkcyjnych?

TAK – działają między różnymi halami (Panelami produkcji) i bardzo mocno usprawniają komunikacje ????

 

PS.

W dużym pakiecie zmian jakie zostały wprowadzone by pracowało się wygodniej jest jedna funkcja o której warto dodać:

UKRYWANIE NUMERACJI ZLECEŃ PRODIO.

Skąd i dlaczego:

Cześć firm nie chce przechodzić na numerację zleceń jaka przyjęliśmy w programie stosując swoje oznaczenia (jakie wykorzystywali przez lata). Dlatego zamiast narzucać coś umożliwiliśmy ukrywanie na planie produkcji automatycznej numeracji Prodio.

Jak włączyć:

Lewe menu, Ustawienia -> Główne -> Zaznacz, aby ukryć numer zlecenia na planie produkcyjnym. W tym momencie, jeśli w zewnętrznym numerze zamówienia wpisałeś swój numer, jaki stosujesz pracownicy będą mogli posługiwać się wyłącznie nim

Share This